Koti Tukholmassa

Uuden kodin löytäminen on varmasti monelle ulkomaanmuuttajalle se yksi tärkeimmistä asioista ja samalla se suurin haaste. Elämää on erittäin vaikea aloittaa uudessa paikassa, jos ei ole kattoa pään päällä ja sänkyä missä nukkua.

Tukholmassa asuntotilanne on monen suuren kaupungin tapaan erittäin haasteellinen ja kivan asunnon löytäminen järkevien kulkuyhteyksien varrelta voi olla vaikeaa. Täällä on myös hyvin tavallista asua vuokralla asunnossa jota vuokralainen vuokraa, tätä kutsutaan andra hand;iksi. Första hands-sopimus, eli suomalaisittan tavallinen vuokrasopimus on vaikea saada, jonot voivat olla monta vuotta pitkiä. Ymmärtääkseni nämä första handit ovat niin suosittuja ja kiven alla, että kun semmoisen loppujen lopuksi jostain löytää, siitä ei ihan helposti luovu.  Jos första hands-vuokralaisen elämäntilanne kuitenkin muuttuu voi hän päättää vuokrata asunnon eteenpäin. Andra hands-vuokraukseen tarvitaan kuitenkin asunnon omistajan tai talonyhtiön hyväksyntä. Lain edessä första hands-vuokralainen on vastuussa andra hands-asukkaasta ja tämän käytöksestä. Myös lyhyet vuokra-ajat (kuukausi- puoli vuotta kerrallaan) on arkipäivää. Yksi meidän ystäväpari Göteborgissa on muuttanut viimeisen puolentoista vuoden sisällä neljä kertaa.

Blocket.se, eli Tori.fi;n ruotsalainen versio on asunnonetsijän kultakaivos. Siellä voi etsiä vuorka-asuntoja, ja siellä voi myös ilmoittautua asunnonetsijäksi. Myös andrahand.se sekä bostaddirekt.se tarjoaa mahdollisuuden pientä maksua varten rekisteröityä hakijaksi. Myös Facebookissa voi liittyä erilaisiin ryhmiin, ja siellä vapaamuotoisesti kirjoittaa asuntotoiveistaan. Itse taidan kuulua noin 9 eri ryhmään, mutta Bostad Stockholm och Lägenheter i Stockholm, sekä suomalaisten omat kanavat Koti Tukholmassa, Suomalaiset Tukholmassa sekä Tukholman suomalaiset ovat ehkä parhaita. Suomalaiset ryhmät ovat ainakin hyvin aktiivisia ja sieltä saa vinkkejä myös muuhun kun asunnonetsintään, vaikka kulttuurimenoihin ja suomalaisiin tapahtumiin kaupungissa.

Tottakai minunkin unelma on valoisa skandinaavisen tyylikkäästi sisustettu pieni kaksio Östermalmilla, Södermalmilla tai Vasastanissa josta voi parissa minuutissa hipsutella NK;lle shoppailemaan. Tukholman vuokrahinnoin tämä nyt kuitenkin on täysin mahdotonta tavalliselle työssäkäyvälle ihmiselle, ja olenkin asennoitunut asumaan vaikka kämppismuotoisesti nämä tulevat 9 kk. Minulle on tärkeintä asua turvallisesti, ja fiksujen yhteyksien päässä (jos selaat vaikka Blocketia ja katsot samalla Tukholman karttaa ymmärrät mitä tarkoitan a) turvallisella b) fiksujen yhteyksien päässä). Tottakai asumismuodon on oltava semmoinen että mies voi käydä vierailemassa.

Asunnon löytäminen näin etänä on myös oma haasteensa, ja moni aloittaakin asumalla tuttavien nurkissa. Paikan päällä on paljon kätevämpää löytää itselleen sopivaa kotia. Vuokraaja haluaa usein nopeasti saada asuntoon uuden asukkaan, joten näyttöihin pitää periaatteesa heti päästä käymään. Hassun asuntometsästyksen plussapuolia onkin samalla sitten se, että asunnot liikkuvat nopeasti, ja vapaana olevat asunnot eivät kauan uusia asukkaita etsi. Muuttamaan voi päästä jopa päivän varoitusajalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s